Proč pít obyčejnou vodu

Zdravotní argumenty pro pití obyčejné vody

Spotřebu balené vody můžeme označit za globální fenomén. Největšími spotřebiteli balené vody jsou Spojené státy(26 miliard litrů ročně), dále Mexiko následované Čínou a Brazílií. V přepočtu na osobu spotřebují nejvíce Italové (cca 2 sklenice denně). U nás je to 875 mil. litrů ročně.

Dosud však nemáme k dispozici jediný důkaz o tom, že by pití balené vody přinášelo jakýkoli zdravotní benefit. (srovnáváme samozřejmě vodu hygienicky nezávadnou). V některých případech může mít balená voda horší kvalitu (při špatném skladování) než voda, která čerstvě vytéká z kohoutku. Balené vody s vyšším obsahem rozpuštěných minerálních látek můžou mít dokonce negativní dopad na zdraví – pokud jsou konzumovány často a tvoří podstatnou součást pitného režimu. Jedná se hlavně o minerální vody s vysokým obsahem sodíku (u lidí s vysokým krevním tlakem, u obézních , u lidí se sklony ke vzniku otoků) , u některých lidí ( se sklonem ke vzniku ledvinových kamenů vápenatého typu) je problematické pití vod s vysokým obsahem vápníku. Z některých plastových lahví (zejména měkčích, levnějších) se může v průběhu skladování uvolňovat do nápoje malé množství ftalátů (množství stoupá, pokud je láhev na slunci).

Komentáře

Od nejstarších po nejnovější.

Pořad ČT 24 Černé ovce o vodě v restauracích ke shlédnutí zde:
http://www.ct24.cz/vysilani/1097429889-cerne-ovce

Kunová, 15. 1. 2009 – 9:34 #

Ano! Jsem pro a připojuji se. Jinak k tématu: Mnohdy balená voda není nic jiného, než voda z veřejné vodovodní sítě, zakoupená lahvovací společností. Jsem hydrogeolog, zavývám se zdroji podzemní vody a pracuji částečně i pro vodárenství …

Jaroslav Řízek, 17. 1. 2009 – 13:17 #

Pokud vám tam dali led tak vás rádi nemaj. V ledovači je víc bakterií než na spláchnutém WC. Dobrou chut´

Bourák, 2. 2. 2009 – 23:52 #

http://www.inovace.cz/trendy/je-voda-z-vodovodu-vhodna-k-piti-/

Anna Lhotská, 27. 2. 2009 – 9:01 #

super. Obdivuji Annu. Konečně někdo, kdo to těm pitomcum vysvětlil.

Bourák, 1. 3. 2009 – 0:46 #

Profesionálně se zabývám pitnou vodou asi 9 let, moje živnost to vyžaduje. Proto si dovolím doplnit výšeuvedené informace k vodovodní vodě – není to tak jednoduché. ČSN o vodě pro kojence mj. říká, že nesmí obsahovat více než 15mg/l dusičnanů. Pstruh však trvale nepřežije ve vodě s obsahem nad 5 mg/l. Liga proti rakovině doporučuje vodu s obsahem do 5mg/l také…A co chlór? Nikdo nepochybuje, že je velmi toxický. Že je ho v pitné vodě málo? Ano, ale když ho konzumujeme každý den…Nezastávám se balených vod. Testů je všude dost, aby si každý udělal obrázek. Závěr obvykle vyznívá ve prospěch vodovodních vod, např. v Praze tedy jednoznačně nemá smysl kupovat balené vody. Stačí však levný jednoduchý filtr s aktivním uhlím (výrobců je mnoho) a máme (v Praze a tam, kde mají nízký obsah dusičnanů) postaráno o chemii vody. Aktivní uhlí ale rádo podporuje bakteriální růst, tak je třeba dbát pokynů výrobce filtru.
Jenže v poslední době se objevily informace o tom, že vodu nelze posuzovat pouze na základě chemie a mikrobiologie, jak to je v ČSN o pitné vodě. Vodá má ještě další vlastnosti, na které je třeba brát ohled: obsah vnesených informací (viz např. práce Japonce Masaru Emoto, též je o tom celá věda, zvaná Homeopatie), dále clusterová struktura (viz např. práce prof. Chaplina z University of London) a do třetice obsah energie. Tato třetí oblast je ale pro současnou českou vědu sporná, protože tyto energie detekují hlavně citliví lidé, někdy nazývaní senzibilové. Pro všechny tyto tři oblasti jsem už zaznamenal technologie, které je řeší. Jejich srovnání, nebo hodnocení se asi vymyká mému příspěvku. Chtěl jsem jen naznačit, že domáhat se v různých městech v restauracích vody z kohoutku k pití asi nemusí být to pravé… Asi bych pro tento jednorázový účel doporučil nějakou balenou vodu ve skle bez bublinek v případě, že tedy nemají v restauraci nějaký filtr. (V Praze znám minimálně dvě vegetariánské restaurace, kde takové filtry mají.)
Jsem zastánce toho, že naše tělo nám je vděčné za odstranění jakkoliv malé zátěže, tedy třeba i jen za to, že do něj každodenně nevpravuji chlorovanou vodu. Pokud ji nechám odstát, je to lepší, ale kam se poděje chlór z odstávané vody? No, přece ho dýcháme, že…
Miroslav Gaydoš

Miroslav, 3. 6. 2009 – 18:44 #

Miroslav: mám se bát toho, že dýchám chlór z řekněme litru vody, kterou nechám odstát v poměrně velké místnosti?
Co bych měl podle vás udělat, když se jdu v daleko menší místnosti (koupelna) naložit do vany plné horké a a pochopitelně i chlorované vody? A to radši ani nemyslím na to, že bych si šel zaplavat do bazénu. To bych měl nejspíš radši předtím vždycky sepsat závěť, že? Nebo se začít sprchovat balenou vodou…

Jinak ano, také doma používám na pitnou vodu filtr, ale děsit lidi tím, že pár sklenic chlorované vody by je mohlo ohrozit, to přenechám šarlatánům a výrobcům a distributorům balených vod.

Kytka, 9. 6. 2009 – 13:31 #

Miroslav: Znepokojuje vás obsah ENERGIE ve vodě? Čistá voda tělu žádnou energii nedodává. Studená může trošku energie odebrat, protože ji musíte v břiše ohřát na cca 37C. Jinak vnesené informace nám taky nemusí dělat vrásky (neb je to nesmysl, jakožto veškerá homeopatie a podobní Harry potterové). A co se týče chlóru, tam už záleží, jakou metodu odstranění bakterií a ostatních organických nečistot použil výrobce balené vody. Jinak pokud nedýcháte městský vzduch, nejíte přepálený tuk v restauracích, nedrříte se špinavých tyčí v MHD, tak klidně filtrujte.

alesf, 26. 1. 2010 – 16:50 #

Přidat komentář

Zde jsou komentáře povolené pouze pro registrované uživatele. Registrace. Jste již registrován(a)? Přihlášení.



© 2008 Vodovoda . A děkujeme za návštěvu!