Je vhodné požadovat vodu v restauraci agresivnějšími způsoby?

Jak moc nebo málo bychom měli být asertivní v požadavku na vodu z kohoutku v restauracích ? Toto diskusní vlákno bylo založeno na základě diskuse jež vznikla k článku pana Kukala.

Názor redakce těchto stránek (V. Kunová) je poměrně jednoduchý:

Přijdu-li do restaurace poprvé, objednám si jídlo a pití – můžu-li tak víno, nemůžu-li pít kvůli řízení auta, dávam si fresh juice (nejde mi o to, abych ušetřila na celkové útratě). Potom k jídlu požádám o vodu z kohoutku. Jestliže nedají, zeptám se na důvod, nehádám se s nimi , nekřičím, neperu se, ale nemám důvod se tam vracet znovu. Vy ale můžete vidět problém jinak.

Komentáře

Od nejstarších po nejnovější.

Předem chci upozornit že jsem zastáncem pití kohoutkové vody a musím říct že nápad je to prospěšný,bohužel nevěřím lidem, protože v podobném zařízení pracuju a moje zkušenost mi napovídá že nejen,dejme tomu parta studentů,nebo sociálně slabší existence ,ale vcelku obyčejný člověk jako je třeba autor článku(který dokonce nabádá k provokaci)bude této bohulibé akce chtít využít k úspoře financí.Nehledě na fakt,že konzumovat v podobných provozech vlastní potraviny nebo pití je dejme tomu,nezdvořilé.Dále si myslím že některé rady jak přesvědčit(vychovat)personál jsou minimálně krátkozraké.A tady se dostávám k věci která mě osobně zvedla ze židle,pokud totiž drahý pane uděláte jen jeden krok směrem za můj bar,budete naši drahou kohoutkovku potřebovat za zcela jiným účelem.Vodě zdar!!!!!

jirka, 14. 3. 2009 – 19:58 #

admin, 15. 3. 2009 – 20:50 #

Abych dodržela Vámi nově zavedený pořádek přidávání diskusních komentářů, tak jej zde ještě jednou opakuji. Teď již jako řádně registovaný diskutující.
Kunová: Ano, je vynikající, že pan Strašic zde veřejně proklamuje, že ve své restauraci bude podávat kohoutkovou vodu. Nyní už jen chybí Vaše veřejná odpověď panu Strašicovi, majiteli a šéfkuchaři restaurace U Básníka pánve, na jeho výtku vůči Vám.
Že se nakonec, navzdory všem svým veřejně proklamovaným předsevzetím, dostanete k mazání příspěvku, bylo jasné od samého začátku. Že se napadené restaurace budou bránit, bylo jasné. To je, prosím, důsledek výchovného působení Vašich pětek a k nim připojených podjatých komentářů. Myslím, že by bylo správné, kdybyste smazala svůj příspěvek, ve kterém napadáte restauraci U Básníka pánve. Nebo snad raději smažete tento můj příspěvek?
Prohlašuji, že s uvedenou restauraci, ani s jeho majitelem nemám nic společného. V jeho podniku jsem nikdy nebyla, ale možná se tam někdy ráda podívám. A k těm záporným hodnocením: Když jdu na houby, tak také nenasbírám plný koš nejedlých, jen proto, že jedlé zrovna nerostou.

Anna, 16. 3. 2009 – 8:28 #

Na tomto webu to vyšlo kladně pro kohoutek ( a to byla anketa na gastrowebu pro profíky ) http://www.gastroprofesor.cz/anketa/8

hornet, 24. 3. 2009 – 9:07 #

Co rikate na hromadnou akci – domluvit se na miste, datumu a casu restaurace s hodnocenim 5. Postupne tam chodit a po odmitnuti vody , vstat a odejit, kdyz jim toto udela treba 50 lidi za den, tal se mozna zamysli ….

evatele, 9. 6. 2009 – 12:05 #

evatele: já bych do toho nešel. Jak jsem už psal (nejspíš se to také ztratilo při převodu fóra na jiný systém), jsem přesvědčen, že majitelé restaurací mají právo mi kohoutkovou vodu zdarma odmítnout a proto jsem proti jakýmkoliv organizovaným nátlakovým akcím, nebo agresivnímu dožadování se vody zdarma. Také jsem ovšem přesvědčen, že mám právo do takového podniku víckrát nejít a také o tomto jejich odmítnutí informovat další lidi třeba zde na tomto webu.

Kytka, 9. 6. 2009 – 13:38 #

Kytka: Bezesporu máte právo nejít do restaurace, která se vám nelíbí, bezesporu máte právo o tom informovat. Ale pokud neexistuje hodnotící kritérium (a vy uznáváte, že restaurace má právo Váš požadavek odmítnout, takže ani podle Vás neexistuje), tak nemáte právo hodnotit.
Pokud zavrhnu tu nízkou pohnutku pošetřit vlastní kapsu, tak to, co zde požadujete je vstřícnost, snaha vyhovět Vaši žádosti. A vstřícnost se oplácí vstřícností.
Pro Evatele: Vyzvěte zdejší hodnotící k demonstraci Vaši vstřícnosti – vyberte si jedničkovou restauraci a pozvěte je všechny tam, oceňte demonstrativně vstřícnost jedničkové restaurace. A pokud chcete tu vodu zdarma (=darem), tak samozřejmě na Váš vlastní účet.

Anna, 23. 6. 2009 – 9:02 #

Můj názor je. Ano, u nás není důvod nepít vodu z kohoutku, je hygienická,v některých lokalitách i chutná. Restaurace by mohly vodovodu svým hostům nabízet. A hosté by o ni mohli žádat. ALE. Uznávám, že restaurace má právo mi tu vodu odmítnout, stejně jako má právo mi odmítnout topinky s česnekem a to přesto, že všechny ingredience na výrobu topinky mají a že udělat topinku trvá asi tak 2 minuty. Prostě topinky nedělají a basta. Zároveň uznávám, že restaurace má právo si vodovodu účtovat podle nějakého klíče, např. toho, který tady uvedl Turtle, nebo jakéhokoliv jiného, který v té restauraci uplatňují na všechny ostatní produkty a služby. Stanovit si cenu je nezadatelným právem provozovatele, samozřejmě s výjimkou státem regulovaných cen, ale to není případ vodovody. Právem hosta je nejít do restaurace, kde se mu ceny nelíbí. Ty ceny reguluje pouze zákon nabídky a poptávky.
Kdyby tento web respektoval tato pravidla a tvořil se zde pouze seznam restaurací, kde vodovodu nabízejí (tak, jak se to dělá všude jinde), tak by nikdo nemohl protestovat a mělo by to dokonce jakýsi smysl. Ale to pětkování muselo nutně vést ke krachu.
Ostatně, ta módní vlna vodovody ve světě probíhá již delší dobu.Pokud vládnete nějakým cizím jazykem můžete si vygooglovat množící se případy restaurací, které ještě donedávna zcela běžně vodu zadarmo dávaly. Dnes, díky té módní ekologické tsunami, se začínají bránit a začínají za vodu účtovat, protože cítí, že je to začíná ohrožovat. Jinde zase, např. v USA či v Kanadě, dělají restaurace akce, kdy vodovodu zpoplatňují fixní částkou 1$, který pak putuje na projekty UNICEF zaměřené na zpřístupnění kvalitní vody pro lidi ve třetím světě.Zdá se mi to rozumné, protože nevidím důvod, proč se má zodpovědnost za znečišťování prostředí PET lahvemi přenášet pouze na vrub restaurací. Takže, prosím Vás, trochu s rozumem a citem.

Anna, 29. 6. 2009 – 8:37 #

V zasade jsem toho nazoru, ze obycejna voda k jidlu by v restauraci mela byt zdarma a podavana jako v mnohych zemich bez vyzvani v podstate spolu s jidelnim listkem (leckde je to nejen voda ve dzbanu a sklenice, nybrz jeste kosik s nakrajenym chlebem). A neuctuje se za to nic navic, stejne jako v uctu nemam polozku za opotrebeni zidle, na ktere sedim a jine samozrejmosti patrici ke sluzbam domu.

Kazdy ma samozrejme pravo na odskodneni sluzeb, ktere poskytuje a je jeho vec, jakym zpusobem si o ne rekne. Jsou ovsem formy, ktere ac v zasade legitimni, pusobi velmi arogantnim dojmem a rovnaji se v podstate strele, ktera vyjde smerem dozadu. Hospodar svuj peniz dostane, kdyz si ho vyzadal, diky nevhodnemu zpusobu predneseni pozadavku ovsem naposled. A nejde tu treba jen o domaci hosty, u kterych si mozna mysli, ze nemaji na vybranou, bude takhle s nima jednat kazdy, ale i o hosty ze zahranici. Ti, kdyz zjisti, ze si zmenou podniku nepomuzou, pomuzou si zmenou zeme, kterou budou navsetvovat a ve ktere budou vydavat sve penize (a jiste si zve zkusenosti a zazitky doma nenechaji pro sebe).

Jina otazka je, jak dalece je zdrave pravidelne piti nasi vodovodni vody. Samozrejme, ze za normalnich okolnosti splnuje vsechny pozadavky dane normou. Je ovsem znamo, ze zdaleka ne vsechny normy odpovidaji soucasnym pozadavkum. Co pamatuju, bylo v Ceskoslovenku vzdy pravidlem vodu v rozvodne siti dezinfikovat chlorem – podle poznatku v dobe zavedeni tohoto zpusobu ve zdravotne nezavadne mire. Dnes ovsem existuji studie, dokladajici kancerogennost takto dlouhodobe konsumovaneho chloru. Muj otec v 6. dekade sveho zivota onemocnel ledvinovym kamenem, ktery po komplikacich vyustil ve ztratu jedne ledviny. Ze strany jeho osetrujiciho urologa byl vysloven nazor, ze jeho zvyk, jidlo zapijet vylucne vodovodni vodou, je jedna z pravdepodobnych pricin tohoto onemocneni. Navic, ziju ve Svycarsku, kde se chlor pouziva v priprave vodovodni vode jen vyjmecne – bud se bere voda z tak cisteho zdroje, ze dezinfekce neni treba nebo se dezinfikuje ozonem. Chlor v male mire se pouzije jen cas od casu k procisteni trubek. Diky tomu jsem ovsem dostal i moznost poznat chutovy rozdil mezi vodou chlorovanou a bez chloru. Dnes piju i tzv. pitnou vodu z ceskych vodovodu jen prevarenou, spolehaje se na tvrzeni nekterych zdroju, ze se tim chlor z vody odstrani.

Samozrejme, ze kdyz jednou za cas zajdu do restaurace na obed, kde mi podaji chlorovanou vodu, neonemocnim z toho. Jde ale o princip, ze by se v restauracich mely podavat jen pozivatiny, ktere jsou opravdu uplne nezavadne a to obzvlast kdyz jde o takovou vec, jako pitnou vodu, kteru si clovek dava prave pro jeji ciste prirodni charakter.

A jen jeste k mozne absurdnosti systemu prodeje balene vody: Tusim, ze to bylo v Australii, zprava probehla medii pred nekolika mesici. Jakysi gastronomicky koncern dostal v nejakem mestecku licenci na plneni mistni pramenite vody do lahvi. Kdyz ale zacal tuhle vodu, kterou maji vsichni mistni take ve vodovodu, primo ve meste za drahy peniz prodavat v obchodech, vedlo to k uplnemu zakazu prodeje jakekoliv balene vody. Podle me spravny krok uradu (specialnich mineralnich vod se to predpokladam netyka).

MirekW, 19. 9. 2009 – 21:08 #

Pro MirekW:Dobrý den, pokud se více zajímáte o zdravotní aspekty konzumace pitné vody z veřejných vodovodů, dovoluji si doporučit webové stránky Státního zdravotního ústavu, (www.szu.cz), kde v tematické sekci o vodě najdete ucelené a kvalitní informace. Mimo jiné pravidelný roční monitoring kvality pitné vody (včetně zdravotních aspektů a odhadů zdravotních rizik) nebo např. studii expozice obyvatel chemickým látkám z pitné vody (to bylo, myslím, meritem Vašeho předchozího příspěvku). Studie mapuje situaci v ČR za období let 2004 – 2007. Z této studie vyplývá, že jisté riziko expozice obyvatel škodlivým chemickým látkám v souvislosti s úpravou vody chlorováním existuje, je ovšem vzhledem k nízkým koncentracím a k ostatním zdrojům kontaminace skoro zanedbatelné. Ovšem berte mě prosím s rezervou, nejsem odborník spíše málo poučený laik, který se o věc zajímá.
Více relevantních informací Vám jistě rádi poskytnou tvůrci tohoto webu, neboť jedním ze tří deklarovaných cílů je také diskutovat o všech aspektech pití vody z vodovodu či balené vody.

Anna, 20. 9. 2009 – 17:43 #

Zdrávas !

Dobrý den, rád bych si u vás koupil tohle stříbrné Audi, kolik stojí ? Milión korun ? V pořádku, hned si ho odvezu. Tady jsou peníze… Počkejte, napadlo mne, když tady utratím tolik peněz, dejte mi ještě tamhleto červené, ano to menší… Kolik stojí ? Půl miliónu ? V pořádku, ale tak mne napadá, já jsem si vlastně už koupil to stříbrné, dejte mi tohle ZDARMA, nýbrž už jsem přece utratil dost, ne ? Má někdo z čténářů takovou vizi, že restaurace funguje na jiném principu, než jakýkoliv jiný podnik, autosalon, banka, kadeřnictví ? Vězte že ne, všichní zúčastnění platí nájem , zaměstance, daně apod. Takže závěrem z mého pohledu, pokud si objednám víno v cenové relaci cca 700 Kč, tak mne voda zdarma jistě překvapí a potěší ale určitě mne nenapadne přemítat o vhodnosti, nebo dokonce povinnosti personálu poskytovat vodu grátis… a jak je to jinde ? Jinde ? Žijeme jinde ? ? ?

wasserman, 4. 2. 2010 – 10:46 #

>wasserman
Trosku nam tu prehanite . Vemte to tak ze si kupujete napr. pizzu za 150Kc a objednate si k ni vodu. Naklady na 0,3l vody jsou 10haléřů takze pro majitele ,,zadna´´ zatez, ale me jeho ochota potesi a rad tam znovu prijdu. Pokud to mam pripodobnit k vasemu prikladu s audi, tak kupujete auto za 1 000 000 a vy by jste k nemu rad dostal neco za 670Kc (a naky to tricko vam prodejce rad da a verte ze vam da i mnohonasobne drazsi veci jako gumy). Vas priklad s 500 000 audi je trosku jinde, ja v restauraci taky neocekavam ze dostanu zdarma 50% moji utraty…)

riccis, 15. 2. 2010 – 16:45 #

Nevím, asi mám jiný úhel pohledu, systémově mi to přijde totožné … i kdyby náklad na 0,3 l vody byl nulový, i tak to ponižuje možnost včas zaplatit nájem, zaměstnance apod. Věřím, že se na pizzu s vodou grátis rád vrátíte, ale kolikrát do roka, do měsíce ? Rentabilita poskytování čehokoli zdarma je podmíněna, vysokým obratem či dotací a to se v případě prodeje pizzy příliš nespojuje.

wasserman, 18. 2. 2010 – 14:47 #

Já mám stejný úhel pohledu jako vy. Ale vyčůrané čecháčky, kteří za ekologii skrývají jak dostat někde něco zdarma, prostě nepřebijete.

Brera, 18. 7. 2012 – 12:28 #

Já vidím problém v tom, že se snažíte přesvědčit majitele restaurací, jak mají podnikat. Nebo přesněji, co by vám měli dát gratis. Znám hospodského, který ve své hospodě v rekreační oblasti nikdy neodmítl podat vodu cyklistům (i do lahví na kolo), skautíkům dokonce nechal (pokud byl čas) udělat citronovou limonádu a tu jim rozdal a nyní to ve své hospodě zakázal.

Důvod ? Docela jednoduchý. V době před polední špičkou k němu přišli čtyři mládenci, roztáhli si notebooky a dožadovali se pouze kohoutkové vody zdarma. Když jim nevyhověl ( byla na to špatná doba – pro hladové nemá dost místa o tak), začali mu vykládat, že je to jeho povinnost a poukazovali na tento portál. Vyhodil je. A naštval se, Nikdo mu neradí, z čeho zaplatí nájem, daně, mzdy a další vybavení hospody a každý mu chce radit, co má lidem ještě dát zadarmo.

Ani se mu nedivím

Tom.K, 17. 10. 2012 – 16:38 #

Ve správné restauraci nemusíte žádat vůbec, když si řeknete tak Vám jí bez okolků přinesou a tak by to mělo být. V Ostravě například chodím do http://www.jan-maria.cz/…gastronomie/ a nestlo se mi, že by můj požadavek odmítli nebo se tvářili divně.

ledonina, 15. 8. 2013 – 12:06 #

Přidat komentář

Zde jsou komentáře povolené pouze pro registrované uživatele. Registrace. Jste již registrován(a)? Přihlášení.



© 2008 Vodovoda . A děkujeme za návštěvu!